şansını mı denemek istiyorsun? öyleyse, rastgele bir yazıyı okumaya ne dersin?

Deve güreşi

Deve güreşi genellikle Ege (“Selçuk, İzmir”, “Torbalı, İzmir”,Manisa, “İncirliova, Aydın”, Muğla, Denizli), Marmara (Balıkesir, Çanakkale) ve Akdeniz (Burdur, Isparta, Antalya), bölgelerinde düzenlenen ve Yörük kültürüyle ilişkili olan güreşlerdir.

Deve güreşleri, tek hörgüçlü dişi “yoz” develer ile “buhur” adı verilen çift hörgüçlü erkek develerin çiftleşmesinden meydana gelen ve “Tülü” adı verilen erkek develer arasında yapılır. Bu develer yalnızca güreş için “Savran” denilen deve bakıcıları tarafından yetiştirilir. Güreş develeri soya dayalı seçilir. Tıpkı atlarda olduğu gibi, güreşçi olacak “Tülü”lerin güreşçi develerin kanından olmasına özen gösterilir.

Deve güreşleri Ayak, Orta, Başaltı ve Baş olmak üzere dört boyda yapılır ve galibiyetler: a. Kaçırtarak, b. Bağırtarak ve c. Yıkarak elde edilir. Develer tıpkı diğer güreşlerde olduğu gibi “pehlivan” olarak adlandırılır ve “cazgır” tarafından anons edilirler. Deve güreşleri genellikle kış aylarında yapılır. Sözgelimi İzmir, Manisa ve Aydın’daki güreşlerin yapılış tarihleri 7 Aralık-15 Mart tarihleri arasındadır.

Ülkemizde geleneksel olarak sürdürülen deve güreşlerinin ilk defa bundan iki yüzyıl kadar önce Aydın ilimizin İncirliova ilçesine bağlı Hıdırbeyli köyünde yapıldığı söylenmektedir. Ancak A.Münis Armağan’ın Batı Anadolu Tarihinde İlginç Olaylar adlı kitabında “Develerin Sonu” bölümünde II. Mahmut döneminde Tire ve civarında deve güreşlerinin yapılmakta olduğu belirtilmektedir

Bu yazıya 1 adet yorum yapılmış. Düşüncelerini belirtmek istiyorsan durma yorumunu paylaş!

1 yorum:

servis dedi ki...

Degerli blog yöneticisi yorumlarınızı bizlerle paylaştıgınız için teşekkür ederiz. Ambulans helikopter firması olarak yorumlarınızın devamını bekleriz.

Yorum Gönder

 
mp3 indir / Rap Dünyası / 2009 Albümleri / Mp3 Dünyası / Video Klip / Basketbol / Yaşar Güner Blog/ Blogger/ Kişisel Blog/ Haberler/